Новини асоціації

Інвестувати в жінок (в інтересах жінок)

Таку тему цього року ООН визначила для відзначення 8 березня.   Чудово, що тепер в Україні багато уваги приділяють гендерному розриву в оплаті праці. Це дає надію на зміни.
Але майже не приділяють уваги гендерному розриву у пенсійному забезпеченні. А в пенсіях різниця суттєво більша на користь чоловіків, ніж в оплаті праці. Це [ ... ]


Все про пільги з оподаткування внесків до НПФ та виплат з НПФ в 2024 році

Читайте детальний розбір, які пільги з оподаткування мають підприємства і люди, які здійснюють внески до НПФ або отримують виплати з НПФ. Роз'яснення з урахуванням нових цифр відповідно до Закону про Державний бюджет 2024 читайте за посиланням (https://www.vseapf.com.ua/ua/taxation.html).


Виклики війни та необхідні рішення для пенсій в Україні

    Колонку Тетяни Сальнікової, директорки Всеукраїнського адміністратора пенсійних фондів, про виклики війни та необхідні рішення для пенсій в Україні опублікував польський портал, який є єдиним офіційним джерелом інформації про систему пенсійних накопичень працівників в Польщі (Pracownicze Plany Kapita?owe). Почитати її польською [ ... ]


Пошук

НКЦПФР підтримало позицію УА АПФ щодо необхідності захисту пенсійних накопичень громадян від подвійного оподаткування та зниження доходності внаслідок незастосування норм Податкового кодексу України про звільнення від оподаткування ПДВ інвестиційної діяль
Friday, 19 October 2018 11:40


НКЦПФР підтримало позицію УА АПФ щодо необхідності застосування норм Податкового кодексу України про звільнення від оподаткування ПДВ діяльності з недержавного пенсійного забезпечення, зокрема інвестиційної діяльності НПФ.

Так, у своєму листі, УА АПФ підкреслювало, що органи ДФС під час перевірок діяльності недержавних пенсійних фондів не застосовують п. 196.1.3. ст. 196 Податкового кодексу України, яким встановлено, що послуги з недержавного пенсійного забезпечення не є об’єктом оподаткування податком на додану вартість, до інвестиційної діяльності НПФ, зокрема до інвестування пенсійних накопичень у нерухомість. Це призводить до зниження доходності пенсійних накопичень, їх подвійного оподаткування та порушення інтересів майбутніх пенсіонерів.

Коментує Тетяна Сальнікова, голова ради УА АПФ:

«Це прекрасний приклад того, що в державному регулюванні таки відбуваються зміни не лише на папері, але у підходах, коли державні службовці починають розбиратись у питаннях не по формі, а по суті, змістовно та з відповідальністю перед суспільством, не для «папірця», а дійсно піклуючись про людей. Це надихає!

НКЦПФР не є наразі профільним регулятором для НПФ, а отже могла просто «відфутболити» нашого листа, як це регулярно робить, наприклад, адміністрація Президента, з формулюванням як в тому кіно: «Не наша компетенція, а ідіть ви…. в бухгалтерію (Мінфін)». І взагалі не розбиратись, в чому там проблема у цих НПФ. Але ні, працівники НКЦБФР підійшли винятково відповідально, за що хочу особисто подякувати члену Комісії Олександру Панченко, провели аналіз законодавства, сформулювали своє бачення, та виступили на захист прав споживачів фінансових послуг – майбутніх пенсіонерів. Так, при цьому в листі НКЦПРФ зауважило, що не має відповідних повноважень для вирішення питання, але виклало своє бачення, як регулятор інвестиційної діяльності НПФ.

Ми впевнені, що це буде вагомим аргументом та підтримкою для подальшої роботи з Міністерством фінансів України, яку ми ведемо з цього питання.

На цьому фоні, нажаль, змушена констатувати, що Нацкомфінпослуг на таке саме наше звернення відреагувала як адміністрація Президента. Направили нас в… Мінфін. Хоча ми просили Нацкомфінпослуг просто вивчити питання та сформулювати свою позицію з цього приводу як профільного регулятора для НПФ. Дуже прикро, що Нацкомфінпослуг не знайшло для цього часу та ресурсів.».

Повний текст листа УА АПФ до Мінфіну, ДФС, НКЦПФР та Нацкомфінпослуг з цього питання можна подивитись за посиланням

Відповідь НКЦПФР можна подивитись за посиланням
 
© 2007