Новини асоціації

Інвестувати в жінок (в інтересах жінок)

Таку тему цього року ООН визначила для відзначення 8 березня.   Чудово, що тепер в Україні багато уваги приділяють гендерному розриву в оплаті праці. Це дає надію на зміни.
Але майже не приділяють уваги гендерному розриву у пенсійному забезпеченні. А в пенсіях різниця суттєво більша на користь чоловіків, ніж в оплаті праці. Це [ ... ]


Все про пільги з оподаткування внесків до НПФ та виплат з НПФ в 2024 році

Читайте детальний розбір, які пільги з оподаткування мають підприємства і люди, які здійснюють внески до НПФ або отримують виплати з НПФ. Роз'яснення з урахуванням нових цифр відповідно до Закону про Державний бюджет 2024 читайте за посиланням (https://www.vseapf.com.ua/ua/taxation.html).


Виклики війни та необхідні рішення для пенсій в Україні

    Колонку Тетяни Сальнікової, директорки Всеукраїнського адміністратора пенсійних фондів, про виклики війни та необхідні рішення для пенсій в Україні опублікував польський портал, який є єдиним офіційним джерелом інформації про систему пенсійних накопичень працівників в Польщі (Pracownicze Plany Kapita?owe). Почитати її польською [ ... ]


Пошук

 

ДЕКЛАРАЦІЯ ПРО САМОРЕГУЛЮВАННЯ

учасників Української асоціації

адміністраторів пенсійних фондів

професійних адміністраторів недержавних пенсійних фондів

та

компаній з двома ліцензіями - на адміністрування недержавних пенсійних фондів та управління пенсійними активами

МИ,

ПРОФЕСІЙНІ учасники ринку недержавного пенсійного забезпечення України, що підписалися нижче,

ДОБРОВІЛЬНО ТА ВІДПОВІДАЛЬНО

ПРОГОЛОШУЄМО усім зацікавленим особам, зокрема:

  • Учасникам недержавних пенсійних фондів – майбутнім та нинішнім пенсіонерам

  • Вкладникам недержавних пенсійних фондів

  • Засновникам та членам рад недержавних пенсійних фондів

  • Органам державного регулювання сфери недержавного пенсійного забезпечення

  • Засобам масової інформації та всім журналістам

  • Міжнародним та іноземним неурядовим організаціям

  • Експертному товариству, науковцям та зацікавленим фахівцям

  • Всім іншим суб’єктам недержавного пенсійного забезпечення

ПРО НАМІРИ:

  • визначити та неухильно дотримуватись високих професійних стандартів нашої діяльності, спрямованих на забезпечення максимальної надійності, безпечності та вигідності пенсійних послуг для учасників недержавних пенсійних фондів,

  • керуватись професійною етикою при наданні послуг з недержавного пенсійного забезпечення та боротись з проявами неетичної поведінки суб’єктів ринку недержавного пенсійного забезпечення,

  • розвивати сучасні провідні міжнародні принципи саморегулювання на ринку недержавного пенсійного забезпечення через об’єднання зусиль в рамках Української асоціації адміністраторів пенсійних фондів,

  • підвищити рівень довіри суспільства до недержавного пенсійного забезпечення.

Стаття І. Професійні стандарти діяльності та професійна етика

1.1 Учасники Української асоціації адміністраторів пенсійних фондів добровільно та відповідально заявляють, що робочою групою з представників учасників будуть розроблені, а загальними зборами учасників будуть затверджені професійні стандарти діяльності та кодекс професійної етики адміністраторів недержавних пенсійних фондів.

1.2 Для забезпечення дієвого впровадження професійних стандартів діяльності у практику роботи на ринку недержавного пенсійного забезпечення України та контролю за їх дотриманням Українська асоціація адміністраторів пенсійних фондів:

  • Приймає активну участь у розробці нормативно-правової бази в сфері недержавного пенсійного забезпечення, сприяє запровадженню на законодавчому рівні високих стандартів адміністрування, забезпечує урахування узагальненої практики адміністрування НПФ при розробці законів та інших нормативно-правових актів в сфері недержавного пенсійного забезпечення.

  • Розробляє методичні рекомендації щодо єдиних підходів при застосуванні законодавства у сфері недержавного пенсійного забезпечення (єдині підходи до ведення персоніфікованого обліку, бухгалтерського обліку в НПФ, тощо).

  • Розробляє кваліфікаційні вимоги до фахівців на ринку недержавного пенсійного забезпечення, розробляє та проводить експертизу навчальних програм, представники Асоціації входять до комісії по прийому кваліфікаційних іспитів.

  • Розробляє вимоги до програмного забезпечення адміністраторів НПФ та проводить експертизу такого програмного забезпечення.

  • Встановлює міжнародні контакти для вивчення міжнародної практики та стандартів діяльності професійних учасників ринку недержавного пенсійного забезпечення.

  • Проводить загальний моніторинг ринку недержавного пенсійного забезпечення та професійної діяльності адміністраторів НПФ.

  • Забезпечує доліцензійну перевірку осіб, що претендують на отримання ліцензії на здійснення діяльності з адміністрування НПФ, та надає за результатами перевірки Державній комісії з регулювання ринків фінансових послуг обов’язкові для урахування пропозиції про видачу/відмову у видачі ліцензії. Проводить експертизу документів та програмних продуктів осіб, що претендують на отримання ліцензії на здійснення діяльності з адміністрування НПФ.

Стаття ІІ. Принципи саморегулювання

2.1 Учасники Української асоціації адміністраторів пенсійних фондів добровільно та відповідально заявляють, що делегуватимуть Асоціації на основі двосторонніх договорів функції з саморегулювання та представництва інтересів учасників Асоціації перед органами державного регулювання, іншими українськими та міжнародними організаціями, які можуть сприяти реалізації прав та інтересів учасників Асоціації.

2.2 Учасники добровільно визнають право Української асоціації адміністраторів пенсійних фондів здійснювати діяльність у якості саморегулівної організації.

2.3 Перелік функцій з саморегулювання та представництва інтересів, що делегуватимуться учасниками Асоціації буде визначатись кожним учасником окремо у відповідному договорі з урахуванням загальних принципів, що будуть затверджені загальними зборами учасників Української асоціації адміністраторів пенсійних фондів.

2.4 Учасники окрім делегування функції з саморегулювання від себе будуть всебічно сприяти делегуванню Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг функцій з саморегулювання Українській асоціації адміністраторів пенсійних фондів у відповідності до сучасного провідного міжнародного досвіду саморегулювання на ринку недержавного пенсійного забезпечення.

2.5 Асоціація не втручається у професійну діяльність її учасників.

Стаття ІІІ. Принципи інформаційної відкритості

3.1 Учасники Української асоціації адміністраторів пенсійних фондів добровільно та відповідально заявляють, що дотримуватимуться принципів інформаційної відкритості для підвищення прозорості ринку недержавного пенсійного забезпечення та укріплення довіри суспільства до нього.

3.2 Для забезпечення ефективних механізмів доведення інформації про діяльність учасників до широкого загалу Українська асоціація адміністраторів пенсійних фондів:

  • розробляє та здійснює безперервну технічну підтримку Інтерент-сайту Асоціації,

  • забезпечує збір, узагальнення та оприлюднення (на Інтернет-сайті Асоціації, у акредитованих друкованих засобах масової інформації) інформації про діяльність учасників асоціації, а за умовою згоди – і інших учасників ринку,

  • забезпечує збір та надання Державній комісії з регулювання ринків фінансових послуг фінансової та спеціальної звітності з недержавного пенсійного забезпечення (за умови делегування Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг або учасниками відповідних повноважень Асоціації),

  • приймає активну участь у проведенні інформаційно-роз’яснювальної роботи з недержавного пенсійного забезпечення, в тому числі і через участь у заходах, організованих органами державного регулювання, міжнародними організаціями, тощо.


 
© 2007